Kamerkoor Chantatouille

Tijdlijn

Concerten door de jaren heen

December 2016 – Kerstbijeenkomst Rochuskapel
Op 19 december verzorgde Chantatouille voor de bewoners en regenten van het hofje Armen de Poth een sfeervolle kerstbijeenkomst met lekkere hapjes en drankjes, gedichten, een alternatief kerstverhaal en uiteraard prachtige kerstliederen van onder meer John Rutter, Ben Parry, Ruth Elaine Schram en Ola Gjeilo. Dit eerste kerstoptreden van ons koor viel zo in de smaak dat we van plan zijn dit zeker nog eens vaker te doen.

Oktober 2016 – Koorreis naar Yorkshire
In 2008 ontving Chantatouille voor het laatst ons bevriende koor The Accord Singers uit Huddersfield in Yorkshire. Het werd dus hoog tijd om weer eens het kanaal over te steken. Dat mondde uit in een bijzonder, inspirerend en gezellig weerzien. Tussen alle uitstapjes, verrukkelijke maaltijden en quizzen door was er zowaar nog gelegenheid om te zingen. Op zaterdag 22 oktober repeteerden de beide koren samen in een prachtig kerkje, en zongen we ons repertoire voor en met elkaar. Op zondag 23 oktober werd het wat serieuzer, toen we ons kunnen mochten tonen in Cannon Hall, een prachtig landgoed en museum waar ook bezoekers rondliepen. In de magnifieke balzaal met heus wandtapijt als achtergrond zongen we voor een klein groepje mensen werken van Sweelinck, Mantyjarvi, Alan Murray, Bob Chilcott en Nils Lindberg, en samen met Accord onder meer de uitdagende Geographical Fugue van Ernst Toch en het verstilde Beate quorum via van Charles Stanford.

Oktober 2016 – Nieuwe Erven
Op 15 oktober nam het koor voor de tweede keer deel aan een Kampvuursessie in de Nieuwe Erven. Als voorbereiding op onze koorreis naar Engeland brachten we hier ons programma ‘De nieuwe kleren van Shakespeare’, oude en nieuwe muziek op teksten van de grote meester, afgewisseld met korte scenes en jazzy Shakespeare Songs van Cleo Laine, door Floor van Zutphen (zang), Jan van den Boomen (contrabas)en Karel Smit (piano).  We zongen stukken van Charles Wood, Bob Chilcott, Jaakko Mäntyjärvi en natuurlijk mocht Shall I compare thee to a summer’s day van Nils Lindberg niet ontbreken.

Februari 2016 – Seminarie Muurhuizen
Op 28 februari verzorgde Chantatouille de muzikale omlijsting van de Thee-Matinee voor de bewoners van Zorgresidentie het Seminarie en hun gasten. Het koor bracht een keuze uit het recent ingestudeerde repertoire, waaronder stukken van Thomas Morley, George Shearing, Arvo Pärt, John Rutter en Nils Lindberg.

April 2015 – Chantatouille & Company
Op 26 april gaven we weer eens een groot, zelf georganiseerd concert in de Oud-Katholieke kerk aan het Zand. De kerk was ingericht als intieme huiskamer, waar de bezoekers werden meegenomen op een muzikale reis. Op het menu stond genoeglijke jazz en pittige folk, op een bedje van piano, accordeon, contrabas en gitaar. Verschillende gangen van het ‘Vriendenkwartet’ en het muzikale trio ‘Kees, Karin en Jeroen’ werden afgewisseld door verrassend fris klassiek koorrepertoire van Chantatouille. Het geheel werd heet opgediend en vervolgens afgeblust door pianist en zanger Herman Niekerk, jazz-zangeres Marieke Groot en contrabassist Jan van den Boomen. ‘Chantatouille & Company’ was een gelegenheidsgezelschap van het kamerkoor en bevriende artiesten die hun onvermoede talenten op het podium brachten. Onder het repertoire waren stukken van John Rutter, Pierre Clereau, Arvo Part, Stanley Wilson, Nacio Herb Brown, John Wilbye e.a.

December 2014 – Optreden in Nieuwe Erven
Op 20 december was de eerste – maar zeker niet de laatste – keer dat we meededen aan een zogenaamde Kampvuursessie van cultureel centrum Nieuwe Erven. Wij waren voor de pauze aan de beurt, na de pauze trad een singer-songwriter op. Een leuke formule, die een gevarieerd publiek trekt. Het koor zong daarom een vrij licht en afwisselend repertoire.

September 2014 – Optreden op de Dag van de Amateurkunst
Op 13 september gaf het koor acte de présence op de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst, de opening van het Amersfoortse culturele seizoen. Wederom gaven we vooral Engels repertoire ten beste, zoals To a Lady Seen from the Train, de Banquet Fugue van John Rutter en twee delen uit Making of the Drum van Bob Chilcott.

Juni 2014 – Optreden bij Struinen in de Tuinen
Na het grootse jubileumconcert in 2013 deed Chantatouille het in 2014 wat rustiger aan en stapte in bij drie bestaande concepten. Het eerste was Struinen in de Tuinen op 22 juni, toen we mochten optreden in de Weggeeftuin. Het werd een luchtig en zomers concertje met veel Engels repertoire, zoals Teddy Bears’ Picnic van John Walter Bratton en Down by the Sally Gardens van Benjamin Britten.

November 2013 – Welcome to all the pleasures
Wereldse liederen met veel gevoel en humor van Josquin des Prez, een Vlaamse componist op de grens van Middeleeuwen en Renaissance, en van Fransman Maurice Duruflé (1902-1986) vier ingetogen motetten die gebaseerd zijn op Gregoriaanse thema’s. Het feestgedruis begint pas goed met het uitbundige Welcome to all the Pleasures van Henry Purcell, een ode aan Cecilia, de patroonheilige van de muziek. Hierbij wordt het koor begeleid door een strijkers-ensemble. En als klap op de vuurpijl is er het unieke The Making of the Drum van Bob Chilcott, een op Afrikaanse rituelen en ritmes gestoelde cantate voor koor en percussie. 

Maart 2012 – Zuidelijk snaargekletter
Madrigali guerrieri et amorosi van Claudio Monteverdi  en Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco op gedichten van Federico García Lorca. Uitvoeringen in de Johanneskerk in Amersfoort.

Februari 2011 – Troost in Schoonheid
Op 12 en 13 februari 2011 voerde het koor in de Johanneskerk in Amersfoort het Requiem van John Rutter uit. Verder stonden er nog werken van Bartók en Poulenc op het programma.

November 2009 – Hemelse Vormen en Volkse Passie
De kern van dit concert, 22 november tweemaal gegeven in Stadscafe de Observant, is de tegenstelling tussen de passie van Astor Piazzolla tango’s, de hemelse beschouwingen van Johannes van Ockeghem, en de wereldse middeleeuwse zang van Oswald von Wolkenstein

Oktober 2008 – Jubileum concert
Om ons 20 jarig bestaan te vieren werden voor een tweede maal de Accord singers naar Amersfoort uitgenodigd. Uitvoeringen in de Johanneskerk (de 25e) en in Utrecht in de Holy Trinity Church (op de 26e) met  werken van Tippett en Ives, Bach, Strawinksy en Ockeghem, en anderen.

November 2007 – Een Palet van Volksverhalen
Programma: Josef Suk – 3 liederen, Mateu Flexta, en verschillende Engelse traditionals.

  • 3 November de premiere in het Stadscafé de Observant in Amersfoort, samen met het blokfluitensemble Praetorius uit Leiden
  • eind November 2007 in de dorpskerk Leusden Zuid samen met het Gemend koor Leusden
  • 19 Januari 2008 de apotheose in de St.Theresiakerk, Amersfoortseweg 48 in Maarn.

Mei 2006 – Tulips and White Roses
Tweede reis naar Huddersfield, Engeland. Voorafgaand uitvoering in de kerk in Hoogland (13 en 14 mei). Programma: Frank Martin dubbelkoor, Monteverdi (uit het 2e madrigalenboek), Vaughan Williams (5 English folk songs)November 2004 – Hoogvliegers
7 November 2004 in de Aegtenkapel
Programma: Lindberghflugh van Brecht & Weill; Poulenc – Chansons Francaises; Barber

Mei 2004 – Bezoek Accord Singers aan Amersfoort
Programma Poulenc en Barber, Bach, en delen uit de Lindberghflugh. Uitvoering 29 mei in de JohanneskerkFebruari 2003 – Centuries of Music (begeleiding Kees Velthuis)

Oktober 2002 – Four Centuries, three choirs, two nations and a concert, (Eerste reis naar Engeland)

2000 – Bach jaar concerten

1998 – Purcell – King Arthur – Locatie: Johanneskerk

1996 – Barca di Venetia per Padova, een madrigaalkomedie van Adriano Banchieri – Locatie: St. Aegtenkapel

April en December 1995 – Programma: Requiem van Faure, Ravel, Debussy, Poulenc, Janacek; Locatie: Johanneskerk (April; kasteel Stoutenburg (December), met solisten Gert Bremer en Jomien Tissinks

1993 – Orlando di Lasso, Bach, Tomkins en Dowland, Monteverdi, Brahms – St. Aegtenkapel; Samen met Utrecht saxofoon orkest

1991 – Spaanse traditionals, Juan del Encina, Enrique Fabrez, Juan Vasquez, Braziliaanse liederen, Albeniz – theater de Lieve Vrouw; Samen met “Parra”

1990 – Hassler, Certon, Arbeau, Bateson, Hindemith, Poulenc, Jannequin (la Bataille) – St. Aegtenkapel; Samen met “Herenkwartet”

1989 – Orlando di Lasso, Cadeac, Tomkins en Dowland, Monteverdi, Brahms, the Beatles – uitspanning Monnickendam